Těsto:
265g hladká mouka
90g Hrubá mouka
2 vejce
30g cukr krupice
10g vanilkový cukr s pravou vanilkou
10g rum
60g měkké máslo
150g mléko
20g droždí
3g sůl
Jahodový krém:
300g jahodové pyré
50g máslo
50g cukr krupice
1 cukr s vanilkou
18g kukuřičný škrob
1 vejce
Na dokončení:
1l olej na smažení
50g cukr moučka
POSTUP:
Mléko a 50g hladké mouky smícháme s droždím a necháme 30minut vykynout. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme nelepivé těsto. Necháme asi 30 minut lehce nakynout, poté rozdělíme na dílky po 50g, zakulatíme a necháme na pomoučené desce dokynout. Smažíme v oleji při 175C, asi 5-6 minut. Necháme okapat. Ostrým steakovým nožem uděláme napříč otvor a vychladlé koblihy pomocí cukrářského sáčku naplníme. Pocukrujeme.
Na krém smícháme v hrnci všechny suroviny a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 2 minuty. Sejmeme, přelejeme do misky s přikryjeme fólii. Necháme vychladnout.