FOTOGALERIE

Recept na 1ks
Doba zhotovení: 3hodiny

Těsto:
500 g hladké mouky
90 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
230 g plnotučného mléka Madeta
100 g máslo Madeta
2 ks vejce M
20 g droždí
5 g soli
1 citron kůra
2 g mletý anýz
2 g mletý muškátový oříšek
150 g rozinek
20 gramů rumu, případně malý panák

Na dokončení:
50 g mandlí
1 malé vejce na potření

POSTUP:
Při přípravě kynutého těsta začínáme tekutinami (kromě tuků). Do mísy dáme mléko, vajíčka, rozdrobené droždí, cukr krupice, vanilkový cukr, muškátový oříšek, mletý anýz, sůl, citronovou kůru a nakonec mouku. Vše spolu v kuchyňském robotu krátce promícháme (asi půl minuty), robota zastavíme a teprve teď přidáme rum a máslo. Znova zapneme a necháme hníst 10-12 minut. Jakmile se těsto nelepí přidáme rozinky. Robota zapneme na pár vteřin jenom na zapracování rozinek a ihned vypínáme (cca 10 sekund). Těsto překlopíme do jiné mísy, zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme kynout. V létě těsto kyne zhruba 1 hodinu, v zimě pomaleji. 
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, lehce ho posypeme moukou a rozdělíme na 6 stejných dílků. Každý dílek lehce poplácáme, zatočíme do ruličky a pak teprve válíme do pramene o délce asi 30 cm. Prameny spojíme v jednom bodě a upleteme vánočku. Nakonec začátek a konec pletení přimáčkneme k pracovní ploše a založíme do spodu. Vánočku položíme na plech vyložený pečícím papírem, postříkáme vodou aby neoschla a necháme kynout do dvojnásobného objemu. Nakynutou vánočku potřeme celým rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Troubu rozpálíme na 200° C. V momentě kdy vánočku dáváme do trouby teplotu stáheme na 160° C (horkovzduch) a pečeme 30 minut. 

Celý postup a cenné rady při pečení najdete na našem youtube kanále, kde se společně s Pepou Maršálkem učíme péct dobroty:

https://www.youtube.com/watch?v=dpVTqwUFFKg