Korpus:
300g hladká mouka
50g mleté mandle
150g cukr Krupice
100g olej
1 prášek do pečiva (12g)
3 vejce
700g meruňkový kompot i se šťávou
2g sůl
Krém:
100g jemně strouhaný kokos
120g cukr krupice
250g máslo
150g mléko
1 vanilkový lusk
Kompot:
130g sušené meruňky
250g pomerančová šťáva
1 kousek celé skořice
2 kousky kardamom
3ks hřebíček
20g sekané pistácie
POSTUP:
Na těsto si do mísy vylijeme meruňkový kompot, šťávu a větší kousky meruněk v rukách několikrát rozdělíme na menší kousky. Přidáme vejce, olej, zamícháme. Dále přidáme všechny ostatní sypké ingredience a stěrkou zamícháme do hladkého těsta. To nalijeme do papírem vyložené dortové formy o průměru asi 24 cm a pečeme při 170°C asi 40 až 50 min. Zkusíme špejlí, zda je prostředek upečen.
Na krém převaříme kokos, cukr krupici, mléko a vanilkový lusk a necháme dobře vychladnout. Poté přidáme změklé máslo, vyjmeme prázdnou vanilku a vyšleháme do hladkého a pevného nadýchaného krému. Vychladlý dort můžeme překrojit na dvě poloviny, část krému natřít doprostřed, přiložit druhou část a zbylým krémem dobře zatřít strany i povrch dortu. Zdobíme kompotem, který jsme připravili svařením všech ingrediencí, a dokud se všechna šťáva nevstřebala do meruněk. Zdobíme pouze, když je kompot zcela vychladlý. Dokončíme pomocí sekaných pistácií.