FOTOGALERIE

Těsto:
250 ml vlažného mléka
1 vejce
1 lžíce vanilkového cukru
50 g cukru krupice
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky muškátového oříšku
10 g čerstvého droždí
400 g hladké mouky
50 ml oleje
Kůra z půlky citrónu

Maková nádivka:
110 g jemně mletého máku
50 g rozinek
50 g cukru krupice
25 ml rumu
1/4 lžičky skořice
200 g smetanového bílého jogurtu
Špetka mletého hřebíčku

Na dokončení:
moučkový cukr 

POSTUP:
U kynutého těsta začínáme tekutými surovinami (kromě tuků).Do mísy dáme mléko, vejce, vanilkový cukr, cukr krupice, muškátový oříšek, rozdrobené droždí, citronovou kůru a nakonec mouku. Vše spolu v kuchyňském robotu krátce promícháme (asi půl minuty), robota zastavíme  a teprve teď přidáme olej. Znova zapneme a necháme hníst 10-12 minut. Po uhnětení se těsto nesmí lepit. Těsto překlopíme do jiné mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme v teple kynout (cca 1 hodinu).

Na makovou nádivku smícháme mák, hřebíček, skořici, cukr, rozinky, rum a jogurt. Můžeme přidat kůru z půlky citronu nebo jiné mleté koření. Nádivku necháme v pokojové teplotě „zhoustnout” (asi 1 hodinu) anebo si ji můžeme připravit den předem a skladovat v lednici.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou plochu, lehce ho posypeme moukou a prsty roztáhneme do obdélníku 30 × 20 cm. Nakrájíme ho na zhruba 12 stejných kousků. Prsty čtvereček lehce roztáhneme, doprostřed každého z nich dáme velkou lžičku náplně a zabalíme ji dovnitř. Balíme tak, že vždy dáme k sobě protilehlé rohy, zmáčkneme a nakonec zapracujeme i zbylé štěrbiny. Do pekáčku 20 × 30 cm dáme 80 g rozpuštěného másla, jednotlivé buchty v něm vykoupeme a skládáme vedle sebe švem zabalení na dno. Takto připravené je necháme v klidu vykynout, což může trvat až 1,5 hodiny, nebo-li do dvojnásobného objemu.
Pečeme na 160°C po dobu 30 minut dozlatova. Po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem. 
 

Celý postup a cenné rady při pečení najdete na našem youtube kanále, kde společně s Pepou Maršálkem pečeme dobroty: