Těsto:
250 ml vlažného mléka
1 vejce
1 lžíce vanilkového cukru
50 g cukru krupice
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky muškátového oříšku
10 g čerstvého droždí
400 g hladké mouky
50 ml oleje
Kůra z půlky citrónu
Maková nádivka:
110 g jemně mletého máku
50 g rozinek
50 g cukru krupice
25 ml rumu
1/4 lžičky skořice
200 g smetanového bílého jogurtu
Špetka mletého hřebíčku
Na dokončení:
moučkový cukr
POSTUP:
U kynutého těsta začínáme tekutými surovinami (kromě tuků).Do mísy dáme mléko, vejce, vanilkový cukr, cukr krupice, muškátový oříšek, rozdrobené droždí, citronovou kůru a nakonec mouku. Vše spolu v kuchyňském robotu krátce promícháme (asi půl minuty), robota zastavíme a teprve teď přidáme olej. Znova zapneme a necháme hníst 10-12 minut. Po uhnětení se těsto nesmí lepit. Těsto překlopíme do jiné mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme v teple kynout (cca 1 hodinu).
Celý postup a cenné rady při pečení najdete na našem youtube kanále, kde společně s Pepou Maršálkem pečeme dobroty: