Příprava cca 1 hodina
Těsto:
200 g hladké mouky
125 g másla
150 g měkkého tvarohu
2 g soli
Náplň:
250 g oloupaných jablek (2 velká jablka)
10 g vanilkového cukru
40 g másla
50 g vody
1 citron- kůra
1/2 lžičky levandule
Na dokončení:
5 ks větších jablek
50 g másla
20 g vanilkového cukru s vanilkou
POSTUP:
Aby se vám povedlo křehké těsto, je třeba mít všechny ingredience vychlazené. Do mísy dáme mouku, máslo, sůl a uděláme drobenku. Přidáme tvaroh a rychle a krátce zamícháme do pevného těsta. Těsto zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň 30 minut odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Do hrnce dáme vodu, máslo, levanduli, vanilkový cukr, oloupaná a nakrájená jablka a kůru z citronu. Dusíme do poloměkka. Uvařenou směs ještě za horka rozmixujeme do hladké hmoty a necháme vychladit. Připravíme si plech s pečícím papírem a jablka na dokončení nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky. Vychladlé těsto rozválíme na pomoučené ploše cca na tloušťku 3 mm. Rozmixovanou náplň natřeme na těsto zhruba 2 cm od okraje. Na náplň klademe nakrájená jablka, tak abychom ji celou zakryli. Okraje přeložíme směrem dovnitř koláče. Do rozpuštěného másla zamícháme vanilkový cukr a celou plochu koláče potřeme. Pečeme na 180° C asi 35-40 minut dozlatova.
Celý postup a cenné rady při pečení najdete na našem youtube kanále, kde vás s Pepou Maršálkem tento rychlý a naprosto skvělý koláč naučíme:
https://www.youtube.com/watch?v=bhNjj2Du_kw