Těsto:
300g hladké mouky
180g mléka
10g droždí
1 vejce
50g sádla
7g soli
Náplň:
500g kysaného zelí
250g uzeného masa
100g syrových brambor
1 lžička majoránky
pepř, sůl a kmín
Na dochucení:
100g balkánského sýra
25g olej olivový
Česnekový chilli dip:
5 stroužků česneku
50g oleje
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky chilli
1 lžíce javorového sirupu
POSTUP:
Na těsto smícháme všechny ingredience, které mají pokojovou teplotu, a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. To přikryjeme a v teplé místnosti necháme dobře nakynout. Těsto poté rozdělíme na pomoučeném vále na 8 až 10 stejných dílků.
Moravské uzené nakrájíme na malé kostičky, dáme do hrnce, přidáme zelí a koření a několik minut podusíme. Nakonec přidáme jemně nastrouhaný brambor a zavaříme.
Jednotlivé kousky těsta lehce roztáhneme, dáme na ně náplň a dobře zabalíme stejně, jako bychom dělali buchty. Odkládáme na plech s pečícím papírem spojem dolů. Lehce rozplácneme, potřeme olivovým olejem a posypeme kousky balkánského sýra. Necháme nakynout a poté pečeme při 220°C dozlatova.
Na dip smícháme drcený česnek s ostatními ingrediencemi a vymícháme dohladka. Touto směsí koláče po upečení potíráme. Nejlépe chutnají ještě vlažné.