Recept na 8ks
Doba přípravy: 1/2 hodiny plus kynutí
Těsto:
500 g hladké mouky
270 g vlažné vody
45 g sádla
20 g droždí
12 g soli
50 g karamelizované cibulky
100 g strouhaného sýra, nejlépe čedaru
1/2 lžičky tymiánu
Na dokončení:
30 g sezamových semínek
POSTUP:
Připravujeme kynuté těsto, proto v míse smícháme všechny suroviny kromě sádla, cibulky a sýru.
Začínáme tekutými ingrediencemi, takže do mísy postupně dáme vlažnou vodu o teplotě 29-30°C (ne více teplou), hladkou mouku, sůl, tymián, rozdrobené droždí. Vše spolu v kuchyňském robotu krátce promícháme (asi půl minuty), robota zastavíme a teprve teď přidáme sádlo. Znova zapneme a necháme hníst 10-12 minut. Pokud těsto mícháte v ruce, prodlužte dobu hnětení na zhruba 15-20 min než dosáhnete jemného a pružného těsta. Těsto překlopíme do jiné mísy a přidáme čedar a karamelizovanou cibulku. Čedar s cibulkou do těsta lehce zapracujeme, zakryjeme vlhkou utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme kynout. Během kynutí ještě znova těsto lehce prohněteme, aby čedar s cibulkou byly v těstě rovnoměrněji rozprostřené.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, lehce ho posypeme moukou a rozdělíme na 8 stejných dílků. Každý dílek vyválíme na pramen dlouhý asi 30 cm a zapleteme. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Na závěr postříkáme vodou, přikryjeme a necháme nakynout. Po vykynutí houstičky znova postříkáme vodu a hustě posypeme sezamovým semínkem.
Pečeme na 230 °C z prudka 12-15 min. Čím delší doba pečení, tím budou vaše houstičky více křupavější.
Celý postup a cenné rady při pečení najdete na našem youtube kanále, kde se společně s Pepou Maršálkem učíme péct dobroty: